10. B. Lys stærk belgisk ale/tripel

10B. LYS STÆRK BELGISK ALE/TRIPEL
OG FG Alkohol
(vol%)
IBU EBC
>1066 1007-
15
>7,0 20-40
7-25
Lyse stærke belgiske ales kommer ud af 2
historiske traditioner: munkenes tripel og de
Duvel-inspirerede gyldne ales. I praksis er der
mange overlap i øllenes karakter.
Aroma: Svag til middel maltaroma, med karakter
af karamel og brødskorpe. Fraværende til svag
humlearoma, med karakter af europæisk
humletyper. Middel til kraftigt niveau af
frugtestere, som kan have karakter af banan,
ananas, citrus, bobletyggegummi med mere.
Middel til kraftigt niveau af fenoler, som kan være
krydrede (f.eks. nellike, peber, koriander og
kardemomme), marcipanagtige, syrlige med mere.
Svagt til middel niveau af alkohol, som ikke må
virke sprittet. DMS og diacetyl må ikke
forekomme.
Udseende: Halmgul til ravfarvet. Kraftigt skum.
Klar til medium tåget.
Smag: Svag til middel, sødlig maltsmag, med
karakter af karamel og brødskorpe. Svag til middel
humlesmag og bitterhed. Kendetegnet ved høj
kompleksitet og en tør afslutning. Svag til kraftig,
varmende alkohol.
Krop: Let til medium krop. Kraftig karbonering.
Eksempler: Westmalle Tripel, Duvel, Hvid
Chimay, St. Bernardus Tripel, De Dolle Arabier,
Tripel Karmeliet.