12. B. Belgisk frugt lambic

12B. BELGISK FRUGT LAMBIC
OG FG Alkohol
(vol%)
IBU EBC
1040-72 1000-14 4,2-7,0 15-21 —
Spontangæret øl i karboneret udgave, med
tilsætning af bær eller frugt. Kompleksiteten og
den originale rustikke karakter er svær at sætte
ord på, og derfor anbefales det først og fremmest
at smage de klassiske eksempler. De sødede
varianter, fra f.eks. Lindemans og St. Louis passer
ikke i denne stilart. Kirsebær (Kriek) og hindbær
(framboise) er de mest udbredte typer, men andre
typer findes også, som f.eks. solbær, fersken,
vindruer og blåbær.
Aroma: Svag til kraftig karakter af det valgte bær
eller frugt. Den komplekse blanding af vildgær og
bakterietyper kan give indtryk af grapefrugt, stald,
krydderurter, halm, læder og/eller jordslået
kælder. Malt- og humlearoma bemærkes stort set
ikke. DMS og diacetyl må ikke forekomme.
Udseende: Tager ofte farve efter frugten – det er
dog ikke alle frugter eller bær der afgiver ret
meget farve. Svag skumdannelse er tilladt. Let til
medium tåget.
Smag: Middel til kraftig syrlighed dominerer
smagen. Syrligheden stammer hovedsagelig fra
mælkesyre og må ikke være eddikeagtig. Svag til
kraftig karakter af det valgte bær eller frugt. Svag
til middel grapefrugt-karakter som også kan
forekomme bitter. Indtryk af græs, krydderurter,
træ, stald, læder og frugt kan bidrage yderligere til
kompleksiteten. Svag til middel maltsødme kanbalancere syrligheden i større eller mindre grad.
Humlesmag bemærkes ikke.
Krop: Medium krop. Medium til kraftig
karbonering.
Eksempler: 3 Fonteinen Kriek, Cantillion Kriek,
Vigneronne og Rose de Gambrinus, Girardin Kriek
og Framboise.